Descopera Moldova - Combinatul de vinuri Cricova

      Vinaria Cricova a fost ultima destinatie turistico-vinicola din cadrul proiectului Descopera Moldova - Drumul Vinului 2015, pe care am vizitat-o si am descoperit-o. Demult visam sa ajung in beciurile subterane de la Cricova, asa ca avem niste asteptari imense, si am ajuns acolo sa descoper ca asteptarile nu mi-au fost in zadar si nu m-au dezamagit. Chiar daca stiam ca merg la una din cele mai mari si mai cunoscute national si international vinarii din tara noastra, nu am cautat nici o informatie, am vrut sa descoper singura aceea vinarii si in special beciurile subterane ale Cricoveii care o deosebeste de celelalte vinarii vizitate.
Vinaria Cricova este emblema tarii noastre la capitolul vinicol si nu numai prin calitatea vinul ei ci si prin atractia turistica deosebita pe care o reprezinta. Beciurile subterane care au o lungime totala de 120 km si care sau format in urma extragerii de calcar, anterior acolo fiind mine, iar 1947 au fost facute primele experimente pentru a pune bazele unei vinarii, care se deschide oficial in 1950 si activeaza neincetat pana in ziua de azi. In perioada sovetica Combinatul de Vinuri Cricova depozita pana la 40 milioane de litrii de vin, care era exportat in mare parte spre Rusia. La moment beciurile depoziteaza pana la 15 milioane de litrii de vin.


       Combinatul de Vinuri Cricova depoziteaza si Rezerva de Stat a Moldovei care este impresionanta si cel mai vechi vin este din 1902 si se numeste "Ierusalim de Pasti"


La fel multe personalitati de la noi si din strainatate isi au colectii de vinuri care se pastreaza in beciurile subterane de la Cricova.




















La 80 m sub pamant nici nu iti imaginezi ca o cariera de piatra poate fi transformata intr-un orasel, care are de toate si strazi cu semafoare si treceri de pietoni, si un muzeu adevarat si sali de degustare si chiar propriul cinematograf. Strazile au denumiri specifice unei vinarii adevarate: Cabernet, Aligote, Feteasca, Sauvignon. 
Crama dispunde de 5 sali de degustare care se deosebesc prin stilul in care sunt amenajate dar toate se caracterizeaza prin fastuozitate si lux chiar si in cele mai mici detalii.







Pe langa atractia turistica pe care o reprezinta crama Cricova, aici se fac si vinuri dar cel mai important vinuri spumante care sunt recunoscute si peste hotare dupa tehnologia care se produc si calitate.

Cea mai scumpa sticla de vin spumante care face nici mai mult nici mai putin 40.000 de dolari.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

La multi ani, scumpă nănășică

6 Luni de Fericire